tiistai 15. huhtikuuta 2008

ensinmäinem ploki

Ryhmäm nimi o Rölölölölöö.


Valitsemamme teksti laji om PROOSAE, se om suorasanaista tekstiä, joka ei noudata riimejä, alkusointua tai mitään runomittaa. Termi tulee latinan sanasta prosa (oratio), joka tarkoittaa suoraviivaista. Vrt. epiikka, eeppinen, eepos.
Proosa voidaan jakaa taideproosaan eli kaunokirjallisuuteen ja asiaproosaan, asiateksteihin, joissa voidaan käyttää myös tieteellistä termistöä tai yleensä ammattisanastoa.
Taideproosaan luetaan suorasanainen kaunokirjallisuus, varsinkin romaanit ja novellit. Proosa voidaan määritellä suorasanaiseksi tarinaan pohjaavaksi kertomakirjallisuudeksi, joka jakautuu faktaan ja fiktioon sen mukaan, onko kirjoitus mielikuvituksen tuotetta vai tosiasioihin perustuvaa.
Fiktioon perustuvat tekstit ovat tarinoita, jotka eivät ole tapahtuneet, mutta voisivat tai olisivat voineet tapahtua. Myös fantasiakirjallisuus sekä tieteiskirjallisuus luokitellaan fiktioksi. Faktaan perustuvat tekstit ovat tosipohjaisia asiatekstejä, mutta esimerkiksi elämäkerrat voivat olla osittain kaunokirjallisia teoksia.
Asiateksti, asiaproosa puolestaan on tavallinen ilmaisumuoto sanomalehdissä, aikakauslehdissä, tietosanakirjoissa, filosofiassa, kirjeissä, esseissä, tietokirjoissa ja monissa muissa kirjoitetun kielen lajeissa. Myös taitavien toimittajien tekstit yltävät usein kaunokirjallisiin ansioihin.
Aikoinaan proosaa pidettiin tylsänä ja mielikuvituksettomana kirjoitetun kielen lajina. Silloin sana proosallinen kuvasi noita ominaisuuksia. (Kopijoitu viki peediasta)

ryhymäm tyä tulee olemaam iha hyvvä. on siin teksijä, kuvija ja ehkä vähäm videoota. ei myä oikee mittää osatahm ku säähh eiss rölrölö......... juum heh sääh.

Ryhmä aloittaa työn jos jaksaa ja osaa. Kaikki tekee jotain ja kukaan ei tee mitään.

Ei kommentteja: